Fico zneužíva nízku volebnú účasť na upevňovanie moci

14.11.2013 Bratislava

Poslanec OĽaNO to povedal v reakcii na slová premiéra Roberta Fica, ktorý pripustil, že by si vedel predstaviť menej krajov so silnejším vplyvom štátu.
Už celé roky sa presviedčame, že štát a jeho zástupcovia sa nevedia správať zodpovedne, preto treba čo najviac kompetencií posunúť do regiónov, ale regiónov, ktoré majú svoje opodstatnenie, nie do tých, ktoré boli vytvorené neprirodzene a účelovo. Prirodzené regióny, ktoré fungovali kedysi na Slovensku mali svoje špecifiká dané najmä prírodnými pomermi, významnými cestami a dostupnosťou surovín. Dnes nie je problém niečo doviezť, ale je potrebné v prvom rade využiť potenciál regiónu tak, aby nastal trvalo udržateľný rozvoj v regiónoch. Na tento účel slúžia aj eurofondy, ktoré sa u nás žiaľ len míňajú a nepoužívajú na trvalý rast. Chýba v regiónoch rozvojová stratégia a ciele, ktoré sa ťažko určujú v dnes nastavených vyšších územných celkoch.
Igor Hraško z OĽaNO navrhuje osem samosprávnych krajov nahradiť 22 regiónmi - župami, v ktorých by boli zastúpení starostovia zo všetkých obcí regiónu. Podľa Hraška by to prinieslo štátu úsporu.
"Nové regióny by nahradili vyššie územné celky aj súčasné okresy. Zastúpení by v nich boli starostovia zo všetkých obcí okresu, ktorí by riadili svoj región. Ušetrili by sa finančné prostriedky na poslancoch i na úradníckom aparáte," uviedol Hraško s tým, že návrhom sa zaoberá pracovná skupina.
Pripomína, že skôr ako začne diskusia ako by samosprávne kraje v budúcnosti mali vyzerať, mala by Ficova vláda zrealizovať Audit kompetencií, ktorý požadovala ešte v čase, keď bol v opozícii. Až potom by bolo jasné, čo potrebuje v rámci nového územno-správneho členenia naša republika.

Igor Hraško
 

Vyberte región